Click here to view this email in your browser                                 
 
Здравейте, 
Наскоро приключи 10-тото издание на Save the Planet (16-18 април). Устойчивото управление на отпадъците е тема в развитие - видяхме възможно най-добрите решения на пазара и се запознахме с ползите им от прилагането им. Благодарим на всички изложители, посетители, лектори и делегати, че станаха част от събитието.  
 
 
Форумът беше открит от Заместник-министъра на околната среда и водите Красимир ЖивковТой подчерта значимата роля на Save the Planet и цитира факти за напредъка на България в областта на рециклирането.  
Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев изтъкна необходимостта от по-мащабно внедряване на високотехнологични и природосъобразни инвестиции, за да се постигне икономика на кръговете.  
 
АКЦЕНТИ В КОНФЕРЕНЦИЯТА
Националната асоциация по биомаса проведе свой семинар. Бяха представени добри практики за използване на биомаса от зеленчукопроизводство и лозарство в циклични производства. "Надявам се пазарът на ресурсно-ефективни технологии да се разраства и да се създадат още по-добри условия за бизнес у нас" - споделя проф. Анна Аладжаджиян. Прочетете повече за дейността на Асоциацията и проекта ENABLING в нейното интервю.
 
 
КАКВО НОВО БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНО НА ИЗЛОЖЕНИЕТО?

Братя Пашев анонсира първата гъвкава тъкан, произведена изцяло от PET рециклирани бутилки. Компактни и ефективни електрически сметосъбиращи машини на Екосол България са подходяща инвестиция за общини. Аглика Павлова, изпълнителен директор на Балканика Енерджи, сподели, че в момента фирмата работи по проекти, част от които е имплементирането на нови за България инсталации за компостиране с ниски оперативни разходи.
Видяхме иновация от EREMA - термичният процес потича в азотна атмосфера и като резултат се получават rPET пелети - уникални със своето качество.
 
Събирането на отпадъците вече се дигитализира. Ползите са по-ниски данъци, по-висок процент рециклиране. След няколко месеца ще заработи Балканска електронна платформа за повторна употреба на отпадъци. Тя ще свързва производители на отпадъци с предприятия, които могат да ги рециклират или повторно използват.  

Lindner-Recyclingtech представи системни решения за преработка на отпадъци в алтернативни гориваEuroplast предлага разнообразие от съдове за събиране на отпадъци. Фирмата обяви, че  вече производството й е въглеродно неутрално. Molinari популяризира нова разработка за гранулиране на обемисти продукти и рафиниране на гумени гранули.  А рециклирането на строителни отпадъци е сектор, който занапред ще се развива - доказателство за това са новите марки оборудване, които навлизат у нас и се представляват от Прайм Технолоджийс.
Все повече общини и фирми търсят по-отговорни и природосъобразни решения за управление на отпадъците си. Причината е, че след няколко години депонирането у нас ще бъде забранено. 
"За последните 6 месеца сме получили запитвания за възможност за  оползотворяване на сортирани битови отпадъци от поне 20 общини." - споделя Никола Овчаров, управител на Джиосайкъл България. Прочетете повече за решения на фирмата в интервюто. 
 
 
 Ако имате нужда от съдействие за контакт с изложител или лектор,
свържете се с нас: office@viaexpo.com, 032/ 966 813, 088 679 31 72.
 
 
  Следвай ни в           Виа Експо: www.viaexpo.com
 
Съобразно новите правила GDPR повече за нашата политика за поверителност и защита на личните данни може да намерите тукАко не желаете да получавате информация от нас, моля отговорете на този имейл с "Отписвам се".